Nederlands English
Rally van Wallonië: een duel Fernémont-Cherain, met Munster als outsider
07-10-2021
11:02
Twee weken na de East Belgian Rally, staat de vijfde manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship dit weekend op het programma in Jambes. Enkele tenoren blijven afwezig, wat anderen de kans geeft zich te herpakken in het kampioenschap. Met een overwinning kan Adrian Fernémont de leiding nemen in het Kroon-Oil BRC, maar de lokale favoriet krijgt geen vrijgeleide naar de overwinning.

Omdat de Covid-crisis rally's in de eerste helft van het jaar onmogelijk maakte, worden heel wat wedstrijden in het najaar verreden. De wedstrijden volgen elkaar in snel tempo op en dat heeft tot gevolg dat de rijders en teams keuzes maken, want de voorbereiding van een wedstrijd kost tijd en de mecaniciens hebben ook tijd nodig om de wagens weer in topconditie te zetten. In de eindstand van het kampioenschap kunnen de rijders bovendien maar 6 resultaten laten meetellen, terwijl er 9 wedstrijden op de kalender staan.

Een aantal tenoren komt niet aan de start van deze Rally van Wallonië, waaronder de leider in het kampioenschap Ghislain de Mevius, die een persoonlijke reden heeft om zijn thuisrally niet te rijden. Hij is immers getuige op een huwelijk. Het geeft Adrian Fernémont, de kampioen van 2019, samen met navigator Samuel Maillen, de kans om de leidersplaats in het kampioenschap over te nemen. Met een zege, zijn eerste van 2021, zou de Skoda-rijder de leiding overnemen (met elk 4 resultaten). Bovendien is Fernémont gebrand op de overwinning, na zijn nipte nederlaag in Sankt-Vith tegen Grégoire Munster. De Hyundai-rijder kan er twee overwinningen op rij van maken in deze Rally van Wallonië, die hem moet liggen. Op het snelle parcours zal de Hyundai i20 Rally2 zich ongetwijfeld in zijn sas voelen.

Cédric Cherain moest heel vroeg opgeven in Sankt-Vith, maar op de openingsproef bewees de Luikenaar dat hij de snelheid heeft om vooraan mee te draaien met de vorige versie van de Skoda Fabia Rally2. Cédric De Cecco kiest deze keer voor een Citroën C3 Rally2. Bastien Rouard mikt in deze Rally van Wallonië op een topresultaat met een Ford Fiesta Rally2, na een degelijke prestatie eerder dit jaar in de South Belgian Rally. Nicolas Stampaert zal het parcours van de Rally van Wallonië ontdekken met zijn Ford Fiesta, maar de Oost-Vlaming koestert toch een stille droom om in de top 5 te eindigen. Harry Hérion kiest voor een Skoda Fabia Rally2, Henri Schmelcher blijft trouw aan de tweede Hyundai i20 Rally2 van BMA en Sébastien Luis brengt een Skoda Fabia Super 2000 aan de start, de wagen waarmee Jan Kopecky in 2012 de IRC-manche in Sicilië won.

In de GT-klasse kijken we uit naar het debuut van Olivier Collard met een Porsche 997 GT3. "Flash" is een specialist van de Rally van Wallonië, dus Glenn Janssens, die een 991 GT3 in stelling brengt, is gewaarschuwd. Stefaan Prinzie, die in Vresse-sur-Semois nipt de duimen moest leggen voor Janssens, wil de Porsches opnieuw het vuur aan de schenen leggen met zijn Alpine A110. We kijken alvast uit naar de eerste chrono's van Arthur Kerkhove. De jonge Historic-rijder uit Ronse maakt zijn debuut met een Alpine A110.

Achter de Subaru's van Laurent Léonard en Xavier Lannoo, zijn we benieuwd naar de strijd in de Clio Trophy Belgium, waarin Gilles Pyck een gooi doet naar de eindzege. Benoit Verlinde, Corentin Dozot en vooral Tom Rensonnet, de piloot van het RACB National Team, zullen er alles aan doen om de leider in de tussenstand van de zege te houden.

Het spektakel in de Rally van Wallonië begint vrijdagavond al op de beroemde Citadel van Namen, waar de BRC-tenoren twee passages afwerken. Na deze proloog, volgen op zaterdag nog 13 klassementsproeven, goed voor een totaal van 170 km tegen de chrono. De winnaar zal zaterdagavond om 21h30 gehuldigd worden op het finishpodium in Jambes.


Redacteur: Pb Belgian Rally Championship | Foto's Rally Media NL