Nederlands English
ŠKODA-coureur Andreas Mikkelsen vroegtijdig WRC2 rijderskampioen
19-10-2021
19:30
*Noorse coureur gekroond tot kampioen zonder actieve deelname aan RallyRACC Rally de España
*Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen WRC3 klassewinnaar in FABIA Rally2 evo

Hoewel hij slechts toeschouwer was, verliet ŠKODA-coureur Andreas Mikkelsen de RallyRACC Rally de España afgelopen weekend als nieuw-gekroonde WRC2 rijderskampioen. Met nog slechts één ronde op de kalender van het FIA World Rally Championship (WRC) gaat Mikkelsen gezamenlijk met landgenoot Mads Østberg aan de leiding in de titelstrijd. Aangezien Mikkelsen dit seizoen meer klasse-overwinningen heeft geboekt en Østberg geen punten kan scoren tijdens de seizoensfinale, mag Mikkelsen zich nu al kampioen noemen. De strijd in het WRC3 - de klasse voor privécoureurs - is daarentegen nog helemaal open. Kajetan Kajetanowicz (ŠKODA FABIA Rally2 evo) finishte in Spanje als tweede en pakte daarmee de leiding in het WRC3. De klassezege ging naar Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen, eveneens in een ŠKODA FABIA Rally2 evo.

Andreas Mikkelsen, uitkomend voor het door ŠKODA Motorsport gesteunde team Toksport WRT, bekeek de RallyRACC Rally de España vanaf de zijlijn. De Noor koos ervoor om de Spaanse WRC-rally aan zich voorbij te laten gaan, aangezien de WRC-reglementen coureurs toestaan om maar bij zeven van de twaalf evenementen punten te scoren. Met al zes resultaten op zak komt Mikkelsen enkel nog in actie tijdens de volgende, laatste ronde in Monza. In Catalonië lag de druk dus op mede-titelkandidaat Mads Østberg, die daar als derde of hoger in de WRC2-categorie moest finishen om nog aanspraak te kunnen maken op de titel. Hij eindigde uiteindelijk echter als vierde, waarmee hij het puntenaantal van Mikkelsen evenaarde, die tot dusver echter meer klasse-overwinningen boekte.

“Het voelt vreemd om de WRC rijderstitel te winnen vanuit het servicepark. Desondanks is het een prachtige prestatie in zo’n concurrerend veld van deelnemers. Het seizoen verliep perfect en mijn ŠKODA FABIA Rally2 evo was tijdens alle rally’s betrouwbaar,” verklaarde de nieuwe kampioen.

Spannende strijd in WRC3
In de WRC3-categorie waren ŠKODA-coureurs Emil Lindholm en navigator Reeta Hämäläinen afgelopen weekend dominant. De Finse kampioenen van 2021 wonnen in de FABIA Rally2 evo van het Toksport WRT-team zeven van de in totaal 17 proeven en kenden eigenlijk geen lastige momenten.

Met nog één ronde te gaan, gaan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak - eveneens in een FABIA Rally2 evo - aan de leiding in het WRC3-kampioenschap, dat wordt beslist tijdens de FORUM8 ACI Rally Monza (19-21 november 2021). Daar kan het door ŠKODA Motorsport gesteunde team Toksport WRT tevens het WRC2-kampioenschap voor teams nog winnen.


Redacteur: PB PR Skoda | Foto's Persfoto