Nederlands English
Arjen de Koning pakt overwinning in verraderlijke Vechtdalrally 2013
26-06-2013
23:03
De Autosoft Vechtdalrally heeft ook dit seizoen weer een verrassende winnaar opgeleverd. Twee jaar geleden was het Erik Bolhaar die zijn allereerste algemene rallyoverwinning wist te behalen. Vorig jaar ging diezelfde eer naar Bob de Jong. Dit jaar flikte "Mister Paradigit", Arjen de Koning, met Hein Verschuuren op de hotseat, hetzelfde kunstje. Om zo in Hardenberg zijn allereerste Nederlandse rallyoverwinning op zijn palmares bij te schrijven.

De Autosoft Vechtdalrally bestond dit jaar uit drie verschillende klassementsproeven die allemaal driemaal werden aangedaan. Na iedere boucle van drie proeven kwam de rallykaravaan terug naar het serviceterrein bij de Evenementenhal in Hardenberg. Het parcours was behoorlijk gewijzigd ten opzichte van vorig jaar doordat klassementproeven andersom werden verreden. Daags voor het evenement had het nog flink geregend in het oosten van Nederland waardoor het onverhard er op sommige plaatsen zeer verraderlijk bij lag.

Vanaf de start van de wedstrijd was het Jasper van den Heuvel die het tempo domineerde. Na drie klassementsproeven had de Barnevelder ruim 22 seconden voorsprong weten op te bouwen op Arjen de Koning, die op zijn beurt werd gevolgd door Piet van Hoof.
Tijdens de tweede boucle leek met name Arjen de Koning een tandje bij te zetten. Onder andere door een scratch op de vijfde klassementsproef zorgde hij ervoor dat zijn achterstand op Van de Heuvel terugliep naar ruim achttien seconden.

Op de zevende klassementsproef maakte Jasper van den Heuvel een fout. Iets wat hem op een rallyparcours zelden gebeurt. Daardoor was zijn wedstrijd definitief voorbij. Arjen de Koning schoof hierdoor op naar de eerste plaats met een voorsprong van zo'n tien seconden op teamgenoot Piet van Hoof. Van Hoof zette tijdens de laatste klassementsproef nog eens alles op alles. Maar hij kwam uiteindelijk ruim drie seconden tekort op De Koning. Kevin Kooijman finishte op een derde plaats met bijna een halve minuut achterstand op Arjen de Koning.

“Dit voelt natuurlijk geweldig! Mijn eerste algemene overwinning in Nederland.
De auto voelde goed en gaf veel vertrouwen. We konden hierdoor vol gaan op het onverhard. De eerste boucle ging voorzichtig maar tijdens de tweede boucle zijn we er vol voor gegaan. Op de laatste klassementsproef zorgde een flinke kuil nog voor een zware klap waardoor we vijftien seconden verloren maar uiteindelijk hadden we nog zo'n drie seconden over op teamgenoot Piet van Hoof. We verstevigen hiermee onze voorsprong in het Nationaal Kampioenschap en zullen dus ook de rest van het seizoen aan de start verschijnen.” aldus winnaar Arjen de Koning.

De Vechtdalrally telde niet alleen mee voor het Nationaal Nederlands Rally Kampioenschap. Ook de deelnemers aan het Nederlands Short-Rally Kampioenschap kwamen aan de start. Direct vanaf de start van de wedstrijd liet Hans Weijs zien waarvoor hij was gekomen: winnen. Weijs schreef direct de eerste vier klassementsproeven op zijn naam. Daarmee bouwde hij een voorsprong op van meer dan zeventien seconden op Ruurd Ochse. Die probeerde op zijn beurt met alle macht tijd terug te winnen. Maar een verkeerde bandenkeuze zorgde uiteindelijk voor onvoldoende tijdwinst, waardoor Weijs er met de overwinning vandoor kon gaan.

Naast de deelnemers voor beide kampioenschappen stonden er in Hardenberg ook nog een groot aantal deelnemers van verschillende merkencups aan de start. In de 350Z Challenge leek de strijd te gaan tussen Dirk Garvelink, Mats v.d. Brand en Antoine Biesheuvel. Uiteindelijk was het Biesheuvel die aan het langste eind trok en als eerste Nissan over het finishpodium mocht. Ook de BMW 325i Challenge, de meest dwarse rallyklasse van Nederland, verscheen aan de start. De strijd in deze klasse was eigenlijk meer een "onemanshow". Van meet af aan was het Sjef Meersschaert die bovenaan de ranglijst prijkte. Meersschaert won uiteindelijk acht van de negen klassementsproeven en pakte daarmee zijn derde overwinning van het seizoen.
De organisatie kijkt terug op een zeer succesvolle wedstrijd met geweldige winnaars in iedere klasse.
Bijna 90 deelnemers gingen van start, waarvan er uiteindelijk 66 de finish haalden. Meer dan 20 deelnemers vielen uit door technische problemen met de auto of door crashes. Ernstige incidenten hebben zich daarbij niet voorgedaan.
De Autosoft Vechtdalrally 2013 had niet verreden kunnen worden zonder de vele honderden vrijwilligers die tijdens het evenement actief zijn geweest!

Uitslag Nationaal Nederlands Rally Kampioenschap:
1. Arjen de Koning
2. Piet van Hoof (+3.3 sec.)
3. Kevin Kooijman (+29.3 sec.)

Uitslag Nederlands Short-Rally Kampioenschap:
1. Hans Weijs
2. Ruurd Ochse (+23.0 sec.)
3. Jarno van Haren (+36.3 sec)



Redacteur: Pb Autosoft Vechtdalrally | Foto's Wimo