Nederlands English
Kuipers voltooit trilogie
21-09-2015
14:08
Zaterdagavond om een uur of acht was het definitief: Dennis Kuipers won de Unica Schutte ICT Hellendoorn Rally voor de derde maal op rij. Na Erwin Doctor, die in 1988, 1989 en 1990 won, is Kuipers de tweede rijder die dit kunststukje volbracht. “En gelukkig weer een rijder uit Twente”, constateerde Doctor, die zijn opvolger op het finishpodium kwam feliciteren. De 34ste editie van de rally in het oosten van het land verliep zonder grote incidenten en trok vele duizenden toeschouwers.

Regenbuien domineerden de eerste etappe op vrijdagavond. “Het was echt heel tricky op sommige plaatsen”, aldus de latere winnaar, die desondanks droogweerbanden onder zijn Ford Fiesta WRC liet monteren en daarmee op alle zes klassementsproeven de snelste was. Daarbij had Kuipers ook een beetje geluk: vlak nadat hij op de proef over de Mageleresch over de finish kwam, gingen de hemelsluizen open. Veel rijders schoten daarna voor kortere of langere tijd van de weg, waarna het klassement eigenlijk al gemaakt was.

Op zaterdag bleef het grotendeels droog, maar ook toen was Kuipers duidelijk de sterkste. Hij scoorde op twee na alle klassementsproeven de snelste tijd en voltooide zijn trilogie op zaterdagavond in de gezellige Dorpsstraat van Hellendoorn met een champagnedouche. Een treetje lager op het podium stond, net als een jaar eerder, Bernard ten Brinke. Twee maal troefde hij zaterdag merkgenoot Kuipers af, maar echt zicht op de zege kreeg hij geen moment. “Ik mis duidelijk wedstrijdritme”, vond Ten Brinke. Als derde eindigde Hans Weijs junior, ook in een Ford Fiesta maar dan een uit de R5-categorie. Van de 61 gestarte equipes haalden er 38 de finish.

De Unica Schutte ICT Hellendoorn Shortrally op zaterdagmiddag werd een prooi voor Ruurd Ochse met een Honda Civic. In het kleine zusje van de grote rally eindigde Janjur Monshouwer met een Citroën C2 als tweede, Will Bruins stuurde zijn Opel Astra naar plaats drie.