Nederlands English
Prachtige zege voor Bob de Jong en Bjorn Degandt in ELE Rally
10-10-2021
23:02
• Afscheid van navigator met glans
• #Hyundaimotorsport, #michelinmotorsport, #eurol

Son, 9 oktober 2021 – De ELE Rally rond het Brabantse Son bracht regerend Nederlands kampioen
Bob de Jong het gedroomde afscheid van zijn trouwe navigator Bjorn Degandt. Acht jaar geleden
reed het sympathieke Nederlands-Belgische koppel in de ELE Rally van 2013 voor het eerst
samen en dat leverde meteen de eerste van vele overwinningen op. Toen Bjorn Degandt onlangs
een pauze aankondigde en de ELE Rally de laatste rally samen zou zijn was de hoop van de
Hyundai-equipe uiteraard om het afscheid glans te geven met een nieuwe overwinning. Maar de
concurrentie in de personen van Michiel Becx (VW), Jim van den Heuvel (VW), Kevin van Deijne
(Skoda) en Gert Jan Kobus (Skoda) was niet van plan om cadeautjes uit te delen. Zo werd het een
prachtige 56e ELE Rally, onder schitterende weersomstandigheden en met veel publiek.

Direct na de start in het centrum van Son op zaterdag rond 12:00 uur moesten de ELE Rally deelnemers aan de bak op de teruggekeerde klassementsproef van Strijpse Kampen; op dit militaire terrein zijn de wegen snel en van ruw asfalt voorzien, waardoor de bandenslijtage hoog is. De kunst is dus een snelle tijd neer te zetten en de banden te sparen. Bob de Jong deed dat perfect en zette de snelste tijd neer en nam daarmee meteen de leiding in het algemeen klassement, om die vervolgens niet meer af te staan!
Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Op de tweede proef (Spoordonk) kwam de Hyundai-equipe wat moeizaam door twee hairpins waardoor kostbare tijd werd verloren. Op de deels onverharde proef bij Wintelre nam Bob de Jong het heft steviger in handen: “Dit ging perfect, met de nieuwe afstelling van de dempers in combinatie met de Michelin Pilot Compétition banden hadden we veel betere grip dan ik ooit heb ervaren,” glunderde De Jong bij de hergroepering in Son. Door een zware crash van startnummer 5, Piet van Hoof, werd de proef geneutraliseerd voor iedereen na de eerste vier, waardoor met name Jim van den Heuvel de aansluiting leek te gaan missen. Van Hoof en zijn navigator Sander van Hoof werden naar het ziekenhuis gebracht, waar Van Hoof nog een nacht ter observatie moest blijven.

Bob de Jong en Bjorn Degandt bleven ook in de proeven daarna snel en behielden de concentratie,
terwijl de concurrentie hier en daar kleine steekjes liet vallen. Michiel Becx was verrassend snel en plaatste op KP6 (Wintelre 2) een aanval op de eerste plaats, maar vergaloppeerde zich en eindigde in een greppel, waarmee zijn kansen op de zege vervlogen. De Hyundai-equipe ging zo de avond in met een comfortabele voorsprong van bijna 20 seconden op Kevin van Deijne. “We hielden de controle perfect en omdat het snel kouder werd lieten we voor de laatste proeven nog een iets zachtere compound banden monteren. Met name op de proef Sint Oedenrode was dat een perfecte keuze,” wist ook een blije Bjorn Degandt toen Bob de Jong en hij op het finishpodium werden gehuldigd. Precies 25 jaar nadat zijn vader Bert de Jong voor de tweede keer zegevierde in de ELE Rally schreef Bob de Jong zijn derde overwinning in de perfect georganiseerde ELE Rally op zijn palmares.

Bob de Jong, die op zondag 31 oktober aan de start zal staan van de Twente Rally, maakte tijdens de ELE Rally bekend dat Erik de Wild zijn nieuwe navigator zal zijn, een keuze waar ook Bjorn Degandt het volmondig mee eens is: “Erik is zeker een navigator waar Bob mooie resultaten mee kan halen. Ik wens hen alvast een minstens zo prettige en succesvolle samenwerking als ik al die jaren heb mogen ervaren.”

Uitslag ELE Rally
1. Bob de Jong/Bjorn Degandt, Hyundai i20 R5, 1 uur 20 min 25,9 sec; 2. Kevin van Deijne/Hein
Verschuuren, Skoda Fabia R5, op 21,8 sec; 3. Jim van den Heuvel/Jouri Dockx, VW Polo R5, op 47,8
sec; 4. Gert Jan Kobus/Martin Nortier, Skoda Fabia R5, op 58,9 sec.

Voor een gefilmde impressie van Bob de Jong tijdens de ELE Rally: https://youtu.be/7me4RERm0GI
(video van MikeDeHigh Media). Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Kijk op
www.facebook.com/BdJRallying of abonneer je op YouTube op het kanaal van Bob de Jong Rallying.
Redacteur: Pb Bob de Jong Rallying | Foto's Wimo