Nederlands English
Pierre Jamin en René Beyers kampioen met hun DAF 66 Marathon
06-12-2021
16:40


Geoffrey Leyon domineert met zijn BMW

Geoffrey Leyon en Loris Elst hebben de Spa Rally bij de Historics van start tot finish gedomineerd met hun BMW M3 E30 "made by MATS". Ze wonnen de wedstrijd met meer dan 7 minuten voorsprong op de Ford Escort van Emile Breittmayer. Maar, het belangrijkste nieuws van de dag was de stunt van Pierre Jamin en René Beyers, die met hun DAF 66 Marathon de Belgische titel in het Historic BRC veroverden.

Omdat Paul Lietaer wegens gezondheidsredenen in laatste instantie forfait gaf, was de "snor" plots uitgeteld voor de titel bij gebrek aan drie deelnames. Virtueel ging de leiding in het kampioenschap over naar Dirk Deveux, maar die kwam ook niet aan de start van de slotwedstrijd. Het gaf Pierre Jamin en René Beyers een unieke kans op de Belgische titel, want ze moesten enkel finishen om de titel te veroveren. Geen sinecure met de DAF 66 Marathon uit 1974, maar het lukte. De twee Luikenaars, allebei 74 jaar jong, veroverden de titel met de minst krachtige en oudste wagen van het veld.

"Ik ben blij dat ik hier aan de start kon komen, want voor de Condroz moet ik forfait geven omdat ik toen twee stents kreeg ingeplant. Gelukkig zijn die hartproblemen nu van de baan, zodat ik weer rally kan rijden," vertelde Pierre Jamin. "Het was echt niet makkelijk om onze kleine DAF op dit parcours naar de finish te rijden, maar het is wel gelukt. Dit is de bekroning voor ons doorzettingsvermogen en het lef om toch met deze bescheiden DAF aan de start te komen van het Historic BRC. Deze DAF heeft trouwens een echte Variomatic-automaat, die we laten prepareren door Wim Luijbregts, de vroegere fabriekspiloot van DAF."

Pierre Jamin werd 5de in Historic, op 31'47" van winnaar Geoffrey Leyon, die een demonstratie gaf met zijn BMW M3. "Jammer dat ik slechts twee deelnames op mijn naam heb in het kampioenschap, want de titel lag voor het grijpen. Maar, dit is geen goedkope bolide om mee te rijden," vertelde Leyon.

Christophe De Leeuw kon geen weerwerk bieden, omdat de motor na de openingsproef al op drie cilinders draaide, waardoor de Opel Ascona A vroeg van de tabellen verdween. "Nochtans speelde het regenweer en de moeilijke omstandigheden in mijn kaart. Ik had wel eens willen zien hoe ver we van de BMW zouden zitten op deze proeven. We hebben zaterdag opgegeven en na 6 uur sleutelen vonden we de oorzaak van de haperende motor. Zondag heb ik me nog wat geamuseerd, want het klassement was al verkeken," vertelde De Leeuw.

Omdat Olivier Breittmayer als Fransman geen punten scoort in het Historic BRC, gingen de punten van de derde plaats en winst in klasse HC4 naar Michel Vandergeeten met zijn Lancia Delta Integrale. De Antwerpenaar heeft na winst in Bocholt de smaak te pakken. "We hebben hier ons eigen tempo gereden, want het parcours lag er heel glad en modderig bij. Jammer dat mijn kameraad Dirk Vermeersch in het Criterium op de eerste proef al moest opgeven met een kapotte achterbrug. Volgend jaar wil ik een viertal wedstrijden in het BRC rijden," vertelde Vandergeeten.

Sébastien Incardona en Johan Van den Dries moesten al vroeg opgeven. Vincent Prégardien eveneens, maar hij kwam zondag opnieuw in actie, met de 7de plaats als resultaat.Redacteur: Pb Historic Belgian Rally Championship | Foto's Rally Media NL