Eerste zege voor Han Hoendervangers in Belgische wedstrijd
27-05-2008
11:22
Vanaf de start van de Chevrolet Kalos Challenge reed Han Hoendervangers in de door Chevrolet Nederland opgezette opstapklasse. Aan het begin van het vorige seizoen maakte de Brabander de overstap naar een potente, ex-Jasper van den Heuvel, Mitsubishi Lancer EVO 7 in Groep N uitmonstering.

Het afgelopen weekend werd in Merdorp nabij Hannuit de short rally Hesbaye gereden. Een wedstrijd bestaande uit 2 klassementsproeven die 4x moesten worden afgelegd wat resulteerde in iets meer dan 90 kilometer klassementsproef. Een meer dan leuke opwarmer voor de volgende opdrachten vond Hoendervangers die samen met zijn Belgische navigator Geert Grooten afreisde naar onze Zuiderburen. De weergoden waren de equipe gelukkig meer dan goedgezind. Met meer dan 100 auto’s aan de start, waaronder heel wat Mitsubishi’s en Subaru’s in de Divisie 4 tekenden Hoendervangers en Grooten vooraf voor een top 5 plaats.

Na enkel schoonheidsfoutjes in de eerste ronde werd al snel duidelijk dat er misschien wel meer in zou kunnen zitten. De winnaar van de vorige editie, Manu Bouts, moest zijn BMW M3 al meteen aan de kant zetten en de meerdere groep A wagens werden al op achterstand geplaatst. Alleen Patrick Clajot moest men met 16 seconden voorsprong voor zich dulden.

In de tweede boucle werd nog een tandje bijgestoken zodat Hoendervangers via een scratchtijd tot op 5 seconden van Clajot kon naderen. De derde ronde zou meteen van groot belang zijn want zowel Clajot met remproblemen als Hoendervangers met vermogensverlies moesten wat tijd laten liggen.
Toch namen Hoendervangers en Grooten wel de leiding in de wedstrijd over, maar zij werden op 15 seconden gevolgd door de Subaru van Daniel Molter die op dat moment duidelijk de snelste was. Het was zaak om het hoge tempo vol te houden in de laatste ronde. Dankzij het knappe servicewerk van Autosport Vandenbergh werd de auto voor deze finale wederom optimaal opgeknapt.

Op proef 7 wist Molter de achterstand op Hoendervangers terug te brengen naar slechts 5 seconden. Dus de laatste proef moest de beslissing brengen. Op deze zeer snelle omloop liet de Nederlander 4.03 optekenen iets waaraan Molter slechts 1 schamele seconde kon afdoen. De eerste zege voor het Nederlands-Belgische duo was daarmee een feit. Het was strijden tot de laatste meter. In de divisie1-2-3 op straatbanden was de Peugeot 306 kitcar van Eric Charlier met 8 snelste tijden duidelijk heer en meester.

De volgende wedstrijd voor Hoendervangers-Grooten zal de Paradigit ELE rally zijn.