Nederlands English
Trio titelkandidaten in finale Rallyclinic Dutch Open 2009
02-11-2009
21:05
Het Nederlands rallykampioenschap krijgt komend weekend een spannende ontknoping. Drie rijders maken nog kans op de titel. Het toneel voor de beslissende wedstrijd is het Overijsselse Hengelo, waar op zaterdag 7 november ’s middags tegen drie uur de Conrad Euregio Rally van start gaat. Twaalf klassementproeven over bijna 130 kilometer later, zondag 8 november om kwart over vier, is de uitkomst bekend. Wie wordt er kampioen in het Rallyclinic Dutch Open, Bernard ten Brinke, Piet van Hoof of Jasper van den Heuvel?

Drie heel verschillende rijders met drie heel verschillende auto’s zijn overgebleven als titelkandidaat. Bernard ten Brinke, een 32-jarige ex-circuitcoureur uit Zeddam, verbaast in pas zijn eerste volledige seizoen in de rallysport vriend en vijand. Hij stuurde zijn ultra-moderne, ex-fabrieks Ford Focus WRC het hele jaar snel en foutloos rond, won nog geen wedstrijden maar scoorde wel genoeg podiumplaatsen om voorlopig aan de leiding in het kampioenschap te gaan. Titelkandidaat nummer twee, Piet van Hoof (40), heeft een compleet andere auto tot zijn beschikking. Zijn Mitsubishi Lancer Evo 4 is van een oudere generatie maar nog snel en krachtig genoeg om mee te doen om de ereplaatsen. De rijder uit het Brabantse Wintelre, al vele jaren actief in de rallysport, won dit jaar zijn thuiswedstrijd, de Paradigit ELE Rally, en staat tweede in de titelstrijd. De derde kanshebber heet Jasper van den Heuvel (31), de enige van het trio die al eens naar de hoogste positie in het Nederlands kampioenschap reed. Ook in 2004 deed de rijder uit Terschuur dat met een Mitsubishi uit de groep N, de categorie voor bijna-standaard wagens. Dat is op papier een nadeel, zijn Lancer Evo 10 komt in kracht duidelijk tekort op de groep A-bolides van zijn concurrenten, maar in de praktijk compenseert Van den Heuvel dat met zijn stuurmanskunsten.

Behalve hard rijden, zullen de kanshebbers komend weekend ook flink moeten rekenen. Wat zijn namelijk de uitgangsposities voor dit weekend? Om kampioen te worden, moet Van den Heuvel finishen bij de eerste zeven, voor Ten Brinke en niet meer dan twee plaatsen achter Van Hoof; op zijn beurt moet Van Hoof minimaal vijfde worden en daarbij twee plaatsen voor Ten Brinke en drie voor Van den Heuvel eindigen; in alle andere gevallen is Ten Brinke kampioen. Simpeler gesteld: Ten Brinke en Van den Heuvel zullen in een rechtstreeks duel beslissen wie kampioen wordt. “Dat ik in mijn eerste jaar al meedoe in de strijd om de titel, is meer dan ik vooraf gedacht had”, zo relativeert Ten Brinke zijn favorietenrol. “Als het nat en glad is, moet het kunnen”, hoopt Van den Heuvel. En Van Hoof? Die moet hopen dat zijn beide concurrenten steken laten vallen.

Maar niet alleen de algemene titel staat op het spel in de Euregio Rally. Ook in de groep N en de Formule 2, de categorie voor rijders met tweewiel aangedreven auto’s, wordt de strijd in Hengelo beslist. In de groep N wordt Van den Heuvel kampioen mits hij bij de eerste acht in zijn klasse eindigt, zo niet dan gaat de titel naar Henk Vossen (Mitsubishi) of Nelis Verkooijen (Subaru). In de Formule 2 kan het bijna niet meer misgaan voor het jonge talent Timo van der Marel met zijn Renault Clio, hoewel de Deen Henrik Munk Hansen (Peugeot) en Jacco Hartog (Opel) nog een kleine kans op de titel hebben.

Hengelo, 1 november 2009


Zevende ronde Rallyclinic Dutch Open 2009: Conrad Euregio Rally


Algemene gegevens

- zaterdag 7 en zondag 8 november 2009

- start, finish en centraal serviceterrein: podium, parkeerterrein Thales, Robijnstraat, Industrieterrein Twentekanaal, Hengelo (Overijssel)

- 280 km, met 12 klassementsproeven (KP’s) over 128 km (99% verhard)

- entree klassementsproeven en centraal serviceterrein is gratis; publieksinformatiepakket te koop voor 8 euro op diverse plaatsen in de regio, o.a. op het serviceterrein op industrieterrein Twentekanaal (zie verder www.twenterally.nl)

- internetsite van de rally: www.twenterally.nl

- internetsite voor nieuws over het Rallyclinic Dutch Open: www.knaf.nl/sectie/rally


Tijdschema

Zaterdag 7 november 2009

14.51 uur Start (podium, parkeerterrein Thales, Robijnstraat, Hengelo)

6 KP’s (3 verschillende) in omgeving Hengelo en Enschede

20.00 uur Finish 1e etappe (podium, parkeerterrein Thales, Hengelo) 

Zondag 8 november 2009

09.18 uur Herstart 2e etappe (podium, parkeerterrein Thales, Hengelo)

6 KP’s (3 verschillende) in omgeving Hengelo en Delden

16.15 uur Finish (podium, parkeerterrein Thales, Hengelo) 


Belangrijkste  van de 78 deelnemers (RDO = deelnemer aan het Rallyclinic Dutch Open)

1. Jasper van den Heuvel-Martine Kolman (RDO) Mitsubishi Lancer Evo 10 (N4)
2. Erik Wevers-Jalmar van Weeren Ford Focus WRC 06 (A8)
3. Dennis Kuipers-Kees Hagman Subaru Impreza WRC S14 (A8) 
4. Bernard ten Brinke-Hans van Goor (RDO) Ford Focus WRC 06 (A8)
5. John Temmink-Henkjan Elbert (RDO) Skoda Fabia WRC 05 (A8)
6. Gert Huzink-Aaldert Aaltink (RDO) Subaru Impreza WRC S12 (A8)
7. Piet van Hoof-Niels Leermakers (RDO) Mitsubishi Lancer Evo 4 (A8)
8. René Kuipers-n.n.b. Subaru Impreza WRC S14 (A8)
9. Henk Vossen-Johan Findhammer (RDO) Mitsubishi Lamcer Evo 9 (N4)
10. Harry Kuipers-Gert Kamphuis Toyota Corolla WRC (A8)

Tussenstand Rallyclinic Dutch Open 2009

1. Bernard ten Brinke 474 punten (5 resultaten); 2. Piet van Hoof 470 (5 r.); 3. Gert Huzink 452 (5 r.); 4. Henk Vossen 410 (5 r.); 5. Nelis Verkooijen 396 (5 r.); 6. Jasper van den Heuvel 386 (4 r.); 7. John Temmink 356 (4 r.); 8. Martin van Iersel 346 (5 r.); 9. Arjen de Koning 344 (4 r.); 10. Timo van der Marel 280 (4 r.)
Redacteur: Persbericht Rallyclinic Dutch Open | Foto's Edwin Nieuwenhuis