Nederlands English
Geen vervolg voor de BeNeLux Rally Trophy
17-02-2005
15:22
De organisatoren van de BeNeLux Rally Trophy hebben besloten geen derde editie te organiseren van de internationale rallycompetitie. Een moeilijke, maar doordachte beslissing, ingegeven door een gebrek aan interesse vanwege de teams, de invoerders, de Nederlandse organisatoren en de federaties. Na twee succesvolle edities, waarin de kameraadschap tussen de piloten uit BelgiŽ en Nederland leidde tot interessante confrontaties en spannende duels, werd beslist een punt te zetten achter het privť-initiatief om de rallysport te promoten over de grenzen heen.Een aantal gebeurtenissen hebben geleid tot deze beslissing.

Eind 2004 besliste Steven Vergalle, na de discutabele diskwalificatie van Pieter Tsjoen in de Condroz Rally, om zijn steun aan de BeNeLux Trophy te staken. Er werden tot op het laatste moment inspanningen geleverd om een andere hoofdsponsor aan te trekken. Maar, op 14 februari besliste Codemasters niet met de BeNeLux Trophy in zee te gaan.

Ondertussen werden diverse piloten aangesproken door Frank Verhoeven om in een gelijkaardig kampioenschap te stappen. De organisatie van de BeNeLux Trophy wil andere partijen niets in de weg leggen en heeft beslist andere projecten vrije baan te geven.

Ook de organisatoren hadden kennelijk niet allemaal nood aan bijkomende steun van de BeNeLux Trophy om hun wedstrijd boeiend te maken. De Nederlandse organisatoren, onder impuls van Jan Meester van de Golden Tulip Rally, hadden steeds meer moeite met het toekennen van de gevraagde kortingen aan de Trophy-deelnemers. Met uitzondering van de BHV-organisatie, weigerden ze korting te geven aan de Nederlandse teams. Vreemd, want elke Nederlandse manche van de Trophy kreeg meer Belgische topteams aan de start dan ooit tevoren. In elk geval waren de Belgische organisatoren wel heel enthousiast. De BeNeLux Trophy werd er steeds met open armen ontvangen en over kortingen werd nooit gediscussieerd.

Bovendien liet de slotmanche van de BeNeLux Trophy 2004 een bijzonder wrang gevoel na. De organisatie van de Rally van Luxemburg had aanhoudende kritiek op de beslissing van de Trophy-organisatie om het klassement te bevriezen na het overlijden van Piet Bijvelds, een van de makkers uit het Trophy-peloton. Een aantal teams waren zwaar aangeslagen door het ongeval en de beslissing werd genomen om iedereen de vrije keuze te laten om al dan niet te stoppen. Wie zou er nog op vrijwillige basis, uit passie voor de rallysport, tijd en geld investeren, wanneer zelfs het rouwen om een verongelukte vriend op onbegrip stuit...

Zowel in Nederland als in BelgiŽ werden de kampioenschappen het voorbije seizoen hervormd. Twee jaar geleden was er een tekort aan "inter" wedstrijden. De BeNeLux Trophy werd opgestart om de uitwisseling te stimuleren tussen BelgiŽ en Nederland. De toppers verenigen in grote wedstrijden was de doelstelling. Door het samenvoegen van het "nationaal" en "internationaal" kampioenschap in BelgiŽ en het grotere aantal wedstrijden in Nederland, zijn de teams minder geneigd om naar het buitenland te trekken. In elk geval stelt de organisatie na 2 seizoenen vast dat de beoogde uitwisseling onvoldoende was. De teams hadden blijkbaar meer oog voor de kortingen dan voor het concept om een internationale competitie te rijden.

De BeNeLux Trophy werd opgericht met als doel het promoten van de rallysport in BelgiŽ en Nederland. Maar, de reactie van de begunstigde partijen, zowel de piloten als bepaalde organisatoren, heeft de organisatie van de BeNeLux Trophy doen besluiten dat er geen nood meer is aan deze competitie. Na twee mooie seizoenen is het afgelopen...

Heeft u op of aanmerking gaarne dit bericht deze gaarne richten aan info@rallysport.nl