Nederlands English
Tim en Tom Coronel on Tour again: Dakar 2016, here we come
19-11-2015
14:10
Een vaste waarde in 's werelds belangrijkste en grootste autosport-evenement, de Dakar Rally, is Tim Coronel in zijn buggy. Voor hem geldt dat het avontuur in Zuid Amerika nog een echt avontuur is. Zijn team bouwt en ontwikkelt zijn wedstrijdauto, een geavanceerde buggy, helemaal zelf en de Zwammerdammer is tijdens de duizenden kilometers helemaal op zichzelf aangewezen; sturen, de route en way-points vinden en indien nodig sleutelen. Helemaal in de geest zoals Thierry Sabine, de man die aan de wieg stond van Le Dakar, de rally-raid voor ogen had. Komend jaar zal er bovendien opnieuw een tweede buggy aan de start verschijnen, met wederom de andere helft van de Coronel tweeling aan het stuur. Nadat Tom na de 2015-editie vastbesloten had verklaard nooit meer alleen de Dakar-rally te rijden, bleken de roep uit de woestijn en de overredingskracht van Tim sterker dan zijn eerdere besluit.

Tim Coronel heeft in Le Dakar de nodige palmares verzameld. Zo schreef hij maar liefst drie maal (2010, 2011, 2012) de overwinning in het Solo klassement op zijn naam. En hij vindt dat er in de prijzenkast ook nog wel plaats is voor een vierde bokaal. Tot ieders verrassing is Tim erin geslaagd zijn tweelingbroer Tom over te halen om het avontuur toch weer aan te gaan, eveneens in een buggy. Het parcours is voor 2016 fiks gewijzigd, maar nog steeds even zwaar. Op 2 januari rijden alle deelnemers over het startpodium in Buenos Aires om na 14 dagen op 16 januari in Rosario over de eindstreep te gaan in Rosario. "En daar zijn we allebei in onze buggy's bij," zegt het ambitieuze duo vastberaden.

De buggy van Tim Coronel heeft zijn oude vertrouwde nummer 347 gekregen, zijn lucky number vanaf 2010 omdat Tim toen de 1e winnaar ooit solo was. Tom heeft zijn vertrouwde nummer 354 uit 2009 en 2015. Uniek dat de Coronel-twins deze nummers weer toegewezen hebben gekregen, een bewijs dat ASO ook blij is dat de tweeling in hun buggy weer van de partij is. Het Maxxis Dakar Team is verder aangevuld, omdat ook Kees Koolen, met startnummer 269, weer terug is bij zijn oude liefde, de quad, en onder de vlag van het Maxxis Dakar Team op jacht gaat naar de overwinning in de quad-categorie. "Ik heb nu in alle disciplines meegedaan, maar de quad blijf ik het meest uitdagend vinden. De quad is stabieler en comfortabeler dan een motor en je komt overal doorheen. Voor de komende Dakar heb ik een competitieve quad en ik ben fysiek 100%. Bovendien train ik iedere week op de motor of de quad, want ik wil een goed resultaat boeken, deelnemen is niet genoeg. Ik wil de Dakar trouwens ook nog wel eens in een buggy rijden, maar dan met navigator."

Het team heeft ook een Dakar-debutant, want Maikel Verkade, met startnummer 123, zal in Zuid Amerika op de motor zijn geluk voor het eerst beproeven. Maikel behoort tot de nieuwe, jonge lichting Nederlandse motorrijders. Hij behaalde dit jaar een vierde plaats in de Tuareg Rally en werd derde in de Hellas Rally. Om zich te kwalificeren voor de Dakar reed hij afgelopen juni de Sardinië Rally, die onderdeel is van het WK Cross Country en waarin Verkade in een sterk bezet veld 27ste werd. De volgende stap is nu de Dakar Rally.

Tim Coronel
Dakar is niet denkbaar zonder Tim Coronel aan de start in zijn razendsnelle buggy, die geheel in eigen beheer is opgebouwd. Tim Coronel: "De Dakar Rally duurt voor mij 12 maanden per jaar. Na de finish in januari was het kort uitrusten en weer bijkomen, waarna wij direct zijn begonnen aan de voorbereidingen voor komend jaar. We hebben de zaken geëvolueerd die technisch niet goed waren of verbeterd konden worden, waarna de buggy weer helemaal opnieuw is opgebouwd. Hij oogt voor de meeste mensen misschien niet veel anders, maar geloof me, er is heel veel aangepast. De voorruit is eruit gehaald voor een beter zicht, vooral voor na het doorkruisen van riviertjes en modderbaden. Alle bedrading is nu volledig waterbestendig en de buggy beschikt over een extra dynamo. Het chassis is aan de achterzijde verder verstevigd en door een grotere in- en uitgaande slag van de wielophanging alsmede een met maar liefst 5 centimeter vergrote wagenhoogte is de wegligging verder verbeterd en kan ik in het heel ruwe terrein sneller rijden. Ondanks de aanpassingen is het gewicht met maar liefst 30 kilo verminderd, en minder kilo's betekent meer snelheid."

Voor de buggy met buizenframe is veelvuldig gebruik gemaakt van het sterke, en toch lichte kevlar-titanium. Voor de aandrijving zorgt een Suzuki Hayabusa krachtbron van zo'n 240 pk.

Tom Coronel
"Dit was eens en nooit weer," zijn de woorden die de Nederlandse TV-kijker zich nog levendig herinnert van een emotionele Tom Coronel in 2009. Woorden die hij eerder dit jaar nog eens herhaalde, nadat hij in zijn buggy als racende reporter voor RTL7 met zijn TomCam tot het gaatje was gegaan, en verder. "Maar ja, als je broertje dan meldt dat hij weer een tweede buggy heeft gebouwd begint het toch weer te kriebelen en heb ik ja gezegd. Vooral ook omdat ik veel positieve reacties heb gehad op de tv-reportages die een inkijk gaven in de Dakar Rally. Beelden die je van buitenaf niet kunt maken en de verhalen van gestrande Nederlandse deelnemers komen voor de kijkers dan ook echt binnen. In samenwerking met RTL GP zal ik ongetwijfeld weer onvergetelijke beelden de Nederlandse huiskamers insturen. Daarnaast ben ik ook trots dat RTL7 een documentaire heeft gemaakt over mijn avontuur, en over die van de andere deelnemers."
In Zuid Amerika zal Tom een aantal bekenden tegenkomen, waaronder zijn concurrent uit het WTCC, Sebastien Loeb.

'Dakar, I Love It, I Hate It'
De documentaire 'Dakar, I Love It, I Hate It' is het ongelofelijke verhaal van Tom Coronel tijdens de Dakar Rally 2015. "Het was nooit de bedoeling deze documentaire te maken, waarom ik mezelf ben blijven filmen weet ik eigenlijk ook niet," zegt Tom Coronel. Voor RTL7 reisde Coronel eerder dit jaar af naar Zuid-Amerika om met de TomCam vanuit de rally het verhaal te vertellen van de Nederlandse deelnemers en de problemen die ze onderweg zoal tegenkomen. Tijdens de tweede etappe komt Coronel echter zelf in de problemen. Hij slaat over de kop met zijn buggy. Vanaf dat moment ontvouwt zich een verhaal vol rampspoed, tegenslag en emoties. Ondanks de rollercoaster waarin Tom Coronel terecht komt, blijft hij alles vastleggen op de TomCam waardoor 'Dakar, I Love it, I Hate It' een uniek document is geworden.
Uitzenddatum: maandag 14 december om 22:40 uur en zondag 27 december om 19:00 uur, in beide gevallen op RTL7.

Laatste voorbereiding
Na de recent verreden RTL GP Dakar Pre-Proloog wordt er alweer hard aan de buggy's gewerkt in de werkplaats in Eemnes. Niet alleen de buggy's moeten klaar zijn voor het transport, maar ook alle onderdelen en de mobiele werkplaats zullen meegaan op de boot naar Argentinië. Het team heeft nog een paar dagen om alle puntjes op de i te zetten voordat koers wordt gezet naar de haven in het Franse Le Havre voor de verscheping naar Zuid Amerika. "Het doel is om met beide buggy's aan de finish te komen," sluit Tim af. "Ik zal gaan voor het klassement met als ultieme doelstelling de eerste plek in de Solo klasse, terwijl Tom met zijn TomCam de rally 'inside' gaat vastleggen en op zoek gaat naar Nederlandse deelnemers met een probleem." Tom vult aan, met een smile: "Ik hoop dat ik wat meer beelden van de andere deelnemers kan maken dan afgelopen jaar want toen speelde ik zelf vooral de hoofdrol in mijn reportages."



Redacteur: Pb Maxxis Dakarteam by Super B | Foto's Persfoto