Nederlands English
Rally van Putten onmogelijk in 2016
02-02-2016
21:58
Een nieuwe en jonge organisatie organiseerde de afgelopen twee jaren de Rally van Putten. Een wedstrijd die door de gemeente Putten met open armen werd verwelkomd. De organisatie mocht zich verheugen op de medewerking en alle mogelijke ondersteuning om de wedstrijd te kunnen en te mógen organiseren. Een wedstrijd die zich ook kenmerkte doordat deelnemers zich de afgelopen edities in groten getale inschreven. Onder die deelnemers heerste steevast een grote mate van tevredenheid over de uitdagende proeven die alles in zich hadden.

Tijdens de tweede editie is er op en naast proeven veel gebeurd. Zaken die zich voornamelijk buiten de reikwijdte van de organisatie afspeelden. Een echtelijke ruzie bij één der aanwonenden, een vrachtwagenchauffeur die een proef oprijdt, bezoekers aan de proeven die stomdronken worden door de meegebrachte en verstopte alcohol zijn daar enkele voorbeelden van. De organisatie steekt echter ook ruimhartig de hand in eigen boezem en erkend ook dat binnen de organisatie het nodige voor verbetering vatbaar bleek.

In de evaluaties met de gemeente is hierover uitvoerig gesproken en dien ten gevolge is de interne organisatie flink onder de loep genomen. De structuur van de organisatie, de taken en de verantwoordelijkheden werden grondig gereorganiseerd. Het gevolg is dat de organisatiecommissie flink werd uitgebreid en dat de draaiboeken werden aangepast. Uit de voortdurende gesprekken met de gemeente Putten bleek dat de verlening van de vergunning hierdoor niet in het gevaar zou komen. De aanvraag voor de vergunning werd dan ook ruimschoots op tijd ingediend.

In de gemeente Putten waren alweer twee uitdagende proeven uitgezet, naast een proef in een nabijgelegen andere gemeente. De Rally van Putten zou in de komende edities in ieder geval niet meer terugkeren naar de Harselaar.

Vanuit de gemeente Putten bleef het vervolgens lange tijd erg stil over het definitieve besluit om een vergunning te verstrekken. De aanvraag voor de vergunning bleek pas in februari in de krant te gaan komen. Daarnaast bleek de gemeente nóg een ‘verassing’ voor de organisatie in petto te hebben. Slechts één proef zou in de gemeente Putten worden toegestaan. Die zou volgens de gemeente voldoende moeten zijn voor een volwaardige, voor het kampioenschap meetellende, wedstrijd. In een buurgemeente was ook een proef uitgezet en dus zou de wedstrijd slechts uit twee proeven bestaan.

Als klap op de vuurpijl kwam er een pakket van eisen waar de organisatie aan zou moeten voldoen. Eisen zoals het veelvuldig plaatsen van dranghekken langs het parcours, een official in iedere bocht en het verplicht financieel schadeloos stellen van enkele ondernemers. De kans dat dit leidt tot een domino effect is hierdoor levensgroot aanwezig. Er worden mogelijk zelfs dwangsommen in het vooruitzicht gesteld. In zowel uitvoerende, financiële en praktische zin volkomen onhaalbare eisen.

De gemeente Putten heeft daarnaast het economisch belang van de Rally van Putten voor de eigen regio ontkend. Middels rekenmodellen is aangetoond dat de Rally van Putten zorgt voor een omzet van bijna een miljoen Euro. Denk hierbij aan de omzet in de horeca zoals de vele overnachtingen en maaltijden, de omzet bij tankstations, de consumpties van duizenden bezoekers en vele deelnemers en teamleden, de huur en inkoop van allerlei benodigdheden bij de lokale ondernemers enzovoorts.

De vertragingen in de behandeling van de vergunningsaanvraag, de aanvullende eisen, de dwangsommen én de korte resterende tijd die de organisatie nog rest, hebben het organisatie comité dan ook tot het besluit gedwongen om in 2016 af te zien van het organiseren van de derde Rally van Putten. De organisatie acht dit onder deze omstandigheden niet professioneel en verantwoord.

De organisatie heeft zich altijd ten doel gesteld vernieuwend te willen zijn en buiten de gebruikelijke kaders te denken. De wedstrijd moet betaalbaar blijven en een feest zijn voor zowel deelnemers als het massaal toestromende publiek. Dat de afgelopen twee edities een feest waren bleek wel uit het massale toegestroomde publiek en de vele barbecue feestjes en gemoedelijke sfeer langs het parcours.

Ondanks deze tegenslag gaat de organisatie dóór met het organiseren van een rally. Of dat in de toekomst ook weer in de gemeente Putten zal zijn, of in een gemeente die de handschoen wél durft op te nemen, zal alleen de toekomst uitwijzen. “We will be back!”



Redacteur: Pb Pers&Public Relations Rally van Putten | Foto's Wimo